Chemioterapia

chemioterapia_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Nie więcej niż zwykły zastrzyk....(więcej)
  • Boli tylko wkłucie igly, sama chemioterapia nie boli...(więcej)
  • W żadnym wypadku! Kto takie bzdury Ci powiedział. Wszystkie metabolity wydalane z kałem i moczem po standardowej, dożylnej chemioterapii są nieaktywne. Nikomu nic nie grozi, ważne, żeby zachowa...(więcej)
  • Mój Dziadek ma taką białaczkę. Podejrzenia o nią były już 1,5 roku temu. Od roku jest zdiagnozowana. Niestety Dziadek mieszka w innym mieście,więc również nie mam z nim częstego kontaktu (...(więcej)
  • Przedstawione tutaj dane nie są kompletne, ale pozwalają wyciągnąć pewne wnioski. Przede wszystkim I stopień zaawansowania (pT1c pN0 M0). Stąd wybór zabiegu oszczędzającego. Potrzebna jest o...(więcej)
  • podobnie jak naświetlanie lampami... wiecie, że podczas naświetlania więcej jest niszczonych zdrowych komórek niż rakowych? zapytajcie xxx, czemu nie poddał się naświetlaniom, ani chemioterap...(więcej)
  • W zeszłym roku moja Mama (75 lat) przechodziła chemioterapię po przebytym raku piersi. Przed wzięciem OSTATNIEJ chemii dostała udaru mózgu a przed sobą miała jeszcze 30 naświetlań. Z powodu ...(więcej)
  • Wydaje mi się ,że jest to typowa reakcja organizmu. Po 3 chemii taxolem, odczuwałem bardzo ostry ból wszystkich mięśni, dziwne drętwienie oraz brak czucia w stopach i dłoniach. Teraz jestem po...(więcej)
  • nie, nie każdemu po chemioterapii wypadają włosy. To zależy od organizmu jakich objawów ubocznych doświadczy. Nawet jesli straci włosy to przecież mu odrosną, a często nawet odrastają siln...(więcej)
  • w trakcie podawania chemioterapii nie powinno się jeść niektórych produktów, bo mogą one potegowac działanie leku. Np świeżych owoców zwłaszcza cytrusów, nabiału, ale myślę, że lekarz ...(więcej)
  • Nie wiem co robić, moja mama jest teraz po drugiej dawce chemii, wyszły jej włosy, bardzo źle się czuje i ma problemy z jedzeniem tzn. wymiotuje prawie wszystko co zje. Ostatnio zauważyłem, że...(więcej)

Forum -> dieta po chemioterapii

Tytuł:dieta po chemioterapii
Autor:Maria
6.9.2011, 13:35
Witam, moja mama niedługo ma przejść pierwszą chemioterapię. Czytałam już trochę o tej metodzie leczenia, ale zastanawiam się nad dietą dla mojej mamy. Czy chemioterapia wyklucza jakieś produkty z jadłospisu, czy dieta musi być jakaś specjalna? Proszę o pomoc

Tytuł:dieta po chemioterapii
Autor:kikson
12.9.2011, 12:30
w trakcie podawania chemioterapii nie powinno się jeść niektórych produktów, bo mogą one potegowac działanie leku. Np świeżych owoców zwłaszcza cytrusów, nabiału, ale myślę, że lekarz przed podaniem chemiotrapii o wszystkim poinformuje, a jeśli nie, zawsze mozna zapytać :)

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

chemioterapia_ciekawostki

Ciekawostki

Czerniak

Przeszło 90% czerniaków jest na skórze, choć nowotwór może pojawić się w każdym miejscu, gdzie są komórki barwnikowe, w szczególnie wewnątrz gałki ocznej, w jamie ustnej, na narządach płciowych, 

Czy wiesz, że...

Polip
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych.

Polecamy

Onkologia
Onkologia jest jedną z dziedzin medycyny związanej z pojęciami, które są ściśle powiązane z całym procesem nowotworowym. Ta specjalizacja zajmuje się czynnikami występowania, powstawania oraz całym procesem zapobiegania chorobom nowotworowym.

Archiwum

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.) mechanizm jego działania został poznany bliżej dopiero w ostatnich latach. Leczenie bólu ostrego i przewlekłego przy użyciu substancji metamizol.