| Tytuł: | Ból po chemioterapii |
| Autor: | Flame 23.2.2011, 09:54 |
| Witam! Moja mama miała w poniedziałek podawany taxol, ale od wtorku boli ją wszystko od pasa w dół, całe mięśnie nóg. Czy jest to normalne czy jest to jakaś niewłaściwa reakcja na chemię? | |
| Autor: | Kalina 23.2.2011, 14:48 |
| Też kiedyś byłam leczona Taxolem. Taxol jest bardzo silnym xxxóle kości i mięśni to przy nim xxx się uczucie takiego rozbicia mięśni jak przy ostrej formie grypie. Najgorsze są zazwyczaj pierwsze dni po chemii,potem zwykle robi się już trochę xxx pamiętać, żeby po zakończeniu terapii mama miała zrobione szczegółowe badanie xxx,echo,próba wysiłkowa-to obowiązkowe,gdyż ten lek może działać kardiotoksycznie (na serce)(ale nie musi!).Jeśli chodzi o wypadanie włosów,to u większości pacjentek wypadają już po około 14-21 dni po pierwszej xxx i życzę mamie szybkiego uporania się z chorobą. | |
| Autor: | Alutka 24.2.2011, 08:35 |
| Mnie przy czwartej chemii też wszystko bolało, kręciło mnie w stawach. Musiałam brać wtedy silne leki przeciwbólowe. | |
| Autor: | Rafał49 24.2.2011, 12:55 |
| Po chemioterapii też miałem różne bóle. Z tego powodu bardzo często musiałem brać Pyralginę. Muszę powiedzieć, że jest to naprawdę skuteczny lek, bo po nim szybko ustępował ból. | |
| Autor: | Zbigniew 25.2.2011, 09:28 |
| Niestety to jest taka reakcja organizmu na chemię. Mnie również bardzo bolały nogi. Ogólnie wszystko może boleć, ale to po jakimś czasie z pewnością przejdzie, choć ten ból może powracać. | |
| Autor: | Szymon 25.2.2011, 11:00 |
| Wydaje mi się ,że jest to typowa reakcja organizmu. Po 3 chemii taxolem, odczuwałem bardzo ostry ból wszystkich mięśni, dziwne drętwienie oraz brak czucia w stopach i dłoniach. Teraz jestem po 4 i do tego doszły problemy z sercem i oddychaniem. | |
Polip
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych.
Onkologia
Onkologia jest jedną z dziedzin medycyny związanej z pojęciami, które są ściśle powiązane z całym procesem nowotworowym. Ta specjalizacja zajmuje się czynnikami występowania, powstawania oraz całym procesem zapobiegania chorobom nowotworowym.