Chemioterapia

chemioterapia_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Chemioterapia

Tytuł:Chemioterapia
Autor:Ewelina
12.5.2010, 04:52
Moj tato zaczyna brać chemie jest w szpitalu ale na pare dni bedzie przyjeżdżać do domu mam 4 miesięczną córeczke mieszkamy razem słyszałam że najlepiej by było żeby tato po wyjściu ze szpitala przynajmniej przez dwa dni nie miał kontaktu z małą bo to szkodliwe czy to prawda? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo chodzi mi o córcie z góry dziękuje

Tytuł:Chemioterapia
Autor:Ola
12.5.2010, 04:52
W żadnym wypadku! Kto takie bzdury Ci powiedział. Wszystkie metabolity wydalane z kałem i moczem po standardowej, dożylnej chemioterapii są nieaktywne. Nikomu nic nie grozi, ważne, żeby zachować higienę, dopilnować, aby częściej myć ręce, radzę także nie traktować taty jako zagrożenia dla córki, może to być dla niego przykre, tym bardziej, że sam fakt walki z chorobą nowotworową jest sprawą trudną, w wielu wypadkach wymagającą pomocy terapeuty i psychiatry.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

chemioterapia_ciekawostki

Ciekawostki

Czerniak

Przeszło 90% czerniaków jest na skórze, choć nowotwór może pojawić się w każdym miejscu, gdzie są komórki barwnikowe, w szczególnie wewnątrz gałki ocznej, w jamie ustnej, na narządach płciowych, 

Czy wiesz, że...

Polip
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych.

Polecamy

Onkologia
Onkologia jest jedną z dziedzin medycyny związanej z pojęciami, które są ściśle powiązane z całym procesem nowotworowym. Ta specjalizacja zajmuje się czynnikami występowania, powstawania oraz całym procesem zapobiegania chorobom nowotworowym.

Archiwum

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.) mechanizm jego działania został poznany bliżej dopiero w ostatnich latach. Leczenie bólu ostrego i przewlekłego przy użyciu substancji metamizol.