| Tytuł: | CHEMIOTERAPIA - TAK czy NIE ???? |
| Autor: | Mirabelka 31.8.2010, 14:49 |
| W zeszłym roku moja Mama (75 lat) przechodziła chemioterapię po przebytym raku piersi. Przed wzięciem OSTATNIEJ chemii dostała udaru mózgu a przed sobą miała jeszcze 30 naświetlań. Z powodu udaru nie dostała tej chemii i zrezygnowano z radioterapii i w chwili obecnej jest na hormonach. W maju tego roku u mojego Taty wykryto nowotwór jelita grubego i jest już po operacji. Wynik histopatologiczny to nowotwór złośliwy i na 2 z 10 usunietych węzłów chłonnych stwierdzono przerzuty. xxx. ma zgłosić się do szpitala na chemioterapię a jeszcze nie wiemy jaka chemia będzie zastosowana. Oboje moi rodzice mają kłopoty z sercem, nadciśnieniem itp historie. Tata z jednej strony bardzo boi się chemii i najchetniej zrezygnowałby z niej a z drugiej strony chce żyć!!!! Ja namawiam go na dalsze leczenie a z drugiej strony zadaję sobie pytanie: CZY TO COŚ POMOŻE a jak przejdzie to wszystko i będzie umierał w mękach??!! Ja wiem, nikt nie jest jasnowidzem ale jeżeli ktoś borykał się z podobnym problemem - PROSZĘ O RADĘ!!! | |
| Tytuł: | CHEMIOTERAPIA - TAK czy NIE ???? |
| Autor: | magdalena 20.4.2012, 12:45 |
| hej moja mama rowniez mialam raka piesi,ale pokonala chorobe,tato z koleji mial czerniaka,mial tylko leczenie chirurgiczne,pare dni temu dowiedzielismy sie ze ma przezuty,za 3 tygodnie idzie na naswietlania,boi sie ale bezczynnosc jest najgorsza,dlatego Twoj tato rowniez powinien zaryzykowac,trzeba probowac trzeba walczyc,jak bedzie sie wyjatkowo zle czul,to w kazdej chwili mozna zrezygnowac,powodzenia i zycze zdrowia:) | |
Polip
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych.
Onkologia
Onkologia jest jedną z dziedzin medycyny związanej z pojęciami, które są ściśle powiązane z całym procesem nowotworowym. Ta specjalizacja zajmuje się czynnikami występowania, powstawania oraz całym procesem zapobiegania chorobom nowotworowym.