|
Kroplówka (zrozpaczona) |
|
|
Nie więcej niż zwykły zastrzyk. (więcej...) |
|
|
Kroplówka (Ola) |
|
|
Boli tylko wkłucie igly, sama chemioterapia nie boli (więcej...) |
|
|
Chemioterapia (Ola) |
|
|
W żadnym wypadku! Kto takie bzdury Ci powiedział. Wszystkie metabolity wydalane z kałem i moczem po standardowej, dożylnej chemioterapii są nieaktywne. Nikomu nic nie grozi, ważne, żeby zachować higienę, dopilnować, aby częściej myć ręce, radzę także nie traktować taty jako zagrożenia dla córki, może to być dla niego przykre, tym bardziej, że sam fakt walki z chorobą nowotworową jest sprawą trudną, w wielu wypadkach wymagającą pomocy terapeuty i psychiatry. (więcej...) |
|
|
wyniki (Krycha) |
|
|
Mój Dziadek ma taką białaczkę. Podejrzenia o nią były już 1,5 roku temu. Od roku jest zdiagnozowana. Niestety Dziadek mieszka w innym mieście,więc również nie mam z nim częstego kontaktu (poza telefonicznym).
Dziadek ogólnie żył dobrze, w miare normalnie. Jedynie co 3 tygodnie musiał jeździć do szpitala na 3-7 dni. Przetaczali mu krew, robili badania itp. Później dostał chemię w tabletkach,ale taką że tak to ujmę małochemiczną. On nie wiedział co to konkretnie za lek. Od 3ech miesięcy dostaje już prawdziwa chemię, bo jego organizm już sbie nie radzi.
Ale prawda jest taka, mój Dziadek ma 77 lat, więc inny organizm, słabszy. (więcej...) |
|
|
Odpowiedź (Ola) |
|
|
Przedstawione tutaj dane nie są kompletne, ale pozwalają wyciągnąć pewne wnioski. Przede wszystkim I stopień zaawansowania (pT1c pN0 M0). Stąd wybór zabiegu oszczędzającego. Potrzebna jest ocena histologiczna i określenie receptorów. W przypadku istnienia receptorów estrogenowych rokowanie jest lepsze niż w przypadku ich braku. Na pewno w zabiegu oszczędzającym będzie konieczne leczenie uzupełniające w postaci radioterapii. Dodatkowo tamoksyfen w przypadku występowania >10% receptorów w guzie. Rokowanie jest dobre. Jest to bardzo wczesne stadium a współczesna onkologia zostawia w tym przypadku wiele wyjść awaryjnych. Leczenie będzie z pewnością długie i trudne, jednak cel uświęca środki. (więcej...) |
|
|
CHEMIOTERAPIA - to najbardziej bez sensu "leczenie" jakie znam (Madzik) |
|
|
podobnie jak naświetlanie lampami... wiecie, że podczas naświetlania więcej jest niszczonych zdrowych komórek niż rakowych? zapytajcie xxx, czemu nie poddał się naświetlaniom, ani chemioterapii...... zmiana żywienia to podstawa leczenia, tylko że do tego trzeba "dorosnąć" i trwa to niestety latami, zanim przekona się ludzi, że żarcie z MC jest świństwem, że mikrofalówka to nic innego jak FIZYKA w najgorszym wydaniu a jedzenie podgrzane w niej to są zwykłe TROCINY, to trawa jest już zdrowsza niż najlepszy schabowy z mikrofali, zastanówcie się ludzie co i jak jecie (więcej...) |
|
|
CHEMIOTERAPIA - TAK czy NIE ???? (Mirabelka) |
|
|
hej moja mama rowniez mialam raka piesi,ale pokonala chorobe,tato z koleji mial czerniaka,mial tylko leczenie chirurgiczne,pare dni temu dowiedzielismy sie ze ma przezuty,za 3 tygodnie idzie na naswietlania,boi sie ale bezczynnosc jest najgorsza,dlatego Twoj tato rowniez powinien zaryzykowac,trzeba probowac trzeba walczyc,jak bedzie sie wyjatkowo zle czul,to w kazdej chwili mozna zrezygnowac,powodzenia i zycze zdrowia:) (więcej...) |
|
|
Ból po chemioterapii (Flame) |
|
|
Wydaje mi się ,że jest to typowa reakcja organizmu.
Po 3 chemii taxolem, odczuwałem bardzo ostry ból wszystkich mięśni, dziwne drętwienie oraz brak czucia w stopach i dłoniach.
Teraz jestem po 4 i do tego doszły problemy z sercem i oddychaniem. (więcej...) |
|
|
czy chemia to zawsze wyrok na włosy (Justyna) |
|
|
nie, nie każdemu po chemioterapii wypadają włosy. To zależy od organizmu jakich objawów ubocznych doświadczy.
Nawet jesli straci włosy to przecież mu odrosną, a często nawet odrastają silniejsze i gęstsze. (więcej...) |
|
|
dieta po chemioterapii (Maria) |
|
|
w trakcie podawania chemioterapii nie powinno się jeść niektórych produktów, bo mogą one potegowac działanie leku. Np świeżych owoców zwłaszcza cytrusów, nabiału, ale myślę, że lekarz przed podaniem chemiotrapii o wszystkim poinformuje, a jeśli nie, zawsze mozna zapytać :) (więcej...) |
|
|
forma psychiczna po chemii (Adaper) |
|
|
staraj sie caly czas nawiazywac kontakt,niech wie ze w tej chorobie wspieraja ja najblizsi,czasem wazny jest sam kontakt fizyczny,nie musisz nic mowic po prostu przy niej badz i przytul:) (więcej...) |
Polip
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych.
Onkologia
Onkologia jest jedną z dziedzin medycyny związanej z pojęciami, które są ściśle powiązane z całym procesem nowotworowym. Ta specjalizacja zajmuje się czynnikami występowania, powstawania oraz całym procesem zapobiegania chorobom nowotworowym.